Ambíciou poľsko-slovenského projektu je zriadenie regionálnej televízie

29.03.2010 Vranov nad Topľou

Vranov nad Topľou 29. marca (TASR) - Vranovská samospráva sa bude v blízkej budúcnosti prostredníctvom projektu z Programu cezhraničnej spolupráce Poľsko-Slovenská republika 2007-2013 uchádzať o prostriedky z fondov Európskej ...
Projektový zámer by sa mal v budúcnosti realizovať na pôde mestského domu kultúry (MsDK) v odhadovanom náklade 500.000 eur s päťpercentným príspevkom mestskej pokladnice.
Partnerom projektového zámeru s pracovným názvom Sme si blízki, kultúra bez hraníc, ktorí odobrili vranovskí poslanci na ostatnom zasadnutí mestského zastupiteľstva, bude poľské mesto Gorlice. Na území Poľska chce miestna samospráva použiť získané prostriedky na rekonštrukciu takmer 50-ročnej budovy domu kultúry.
"Ambíciou novozriadenej televízie je mapovať spoločenský a kultúrny život na území dvoch susedných štátov. Oprávnenými lokalitami sú Prešovský a Žilinský samosprávny kraj a niekoľko poľských vojvodstiev, " uviedol pre TASR riaditeľ MsDK vo Vranove Alfonz Kobielsky. Ako poznamenal, televízne vysielanie by ponúkalo materiály od viacerých lokálnych vysielateľov z Poľska a Slovenska, ako aj priestor pre zadávateľov reklamy. "Z viacerých tém a príspevkov by sa pripravovali pestré zostrihy, " priblížil Kobielsky.
Hlavnou úlohou televízie, ktorá chce mať nadregionálny charakter, je podľa slov riaditeľa MsDK propagácia úspešných projektov programu cezhraničnej spolupráce medzi Poľskom a Slovenskom. "Jednotlivé materiály budú preložené podľa potreby do oboch jazykov. Pokiaľ to bude príspevok spracovaný na Slovensku, na spodnej lište bude prostredníctvom titulkov preložený do poľštiny, ak to bude poľské vysielanie, bude preložené obdobne do slovenčiny, " vysvetlil Kobielsky.
MsDK sa v súčasnosti podieľa na vysielaní internetovej televízie, ktorá prináša aktuality z vranovského regiónu. V prípade úspešnosti projektu by samospráva z rozpočtových prostriedkov vyčlenila asi 130.000 eur na nákup potrebného technického dovybavenia. "Podstatná časť financií by smerovala do prenájmu satelitného kanála, " uzavrel Kobielsky.
 

Vyberte región